Jaké jsou vaše nejlepší tipy na domácí pečení chleba?
Zdravím všechny, poslední dobou se snažím doma péct chleba a pořád narážím na stejné problémy. Někdy je uvnitř dost hutný, jindy mi zase přijde, že skoro vůbec nevyskočí v troubě. Zkoušel jsem měnit droždí, dobu kynutí i teplotu, ale pořád to není ono. Jaké triky nebo postupy vám fakt fungují, aby byl chleba nadýchaný a měl dobrou kůrku?
8 Views

Taky jsem si tímhle prošel, a upřímně mi trvalo docela dlouho, než jsem pochopil, že problém většinou není v jednom „zázračném“ kroku, ale v kombinaci drobností. Hodně mi pomohlo přestat se bát lepivějšího těsta – dřív jsem pořád přisypával mouku, aby se mi to líp zpracovávalo, ale výsledek byl vždycky těžký a suchý. Teď spíš hlídám hydrataci a během kynutí těsto několikrát překládám, i když to zní zbytečně, tak to fakt dělá strukturu.
Další věc je čas – když jsem to kdysi uspěchal, chleba byl vždycky mdlý. Teď klidně nechám těsto přes noc v lednici, a ráno je s ním úplně jiná práce i chuť. A hodně velký rozdíl mi udělalo pečení v litinovém hrnci s poklicí – ta pára uvnitř udělá kůrku, kterou jsem dřív nikdy nedosáhl.
Když jsem hledal inspiraci na různé postupy a varianty, narazil jsem i na pár přehledných receptů tady: https://receptarnacz.com/ – je tam vidět, jak se liší různé způsoby přípravy, a člověk si z toho může poskládat vlastní styl. Každopádně bych řekl, že nejvíc pomůže trpělivost a nebát se párkrát „selhat“, než si člověk najde svůj rytmus.